10 Σεπ 2008

Εντυπωσιάστηκα!

- ο «μεγαλύτερος» επιταχυντής, μήκους εικοσιεφτά (27) χιλιομέτρων
- ταχύτητα του φωτός
- ένα δισεκατομμύριο(1.000.000.000) συγκρούσεις σωματιδίων
- περιβάλλον στους μείον δύο χιλιάδες εφτακόσιους είκοσι (-2720) βαθμούς κελσίου
- ανάπτυξη θερμοκρασίας εκατό χιλιάδες (100.000) φορές μεγαλύτερης από αυτή του πυρήνα του ήλιου
- πληροφορίες που απαιτούν δύο εκατομμύρια (2.000.000) DVDs για να καταγραφούν (μόνο την πρώτη μέρα)
- μαύρες τρύπες / ύλη και αντι-ύλη / ανδρόνια / μποζόνια / σωματίδια higgs και σωματίδια «του Θεού» (ε?)…

Εντυπωσιακό!!!

Κι άλλο τόσο ενδιαφέρον το πείραμα του CERN, που θα ρίξει φως -λένε- στη δημιουργία του σύμπαντος και στο περιβόητο big bang. Με έβαλε στη διαδικασία να αναρωτηθώ, να ψάξω, να μάθω, και να φανταστώ …. είχα πολύ καιρό να πιάσω τον εαυτό μου να παρακολουθεί με τόσο ενδιαφέρον τα νέα (σε σημείο που άργησα το πρωί στη δουλειά μου! -unimportant).

Έναν προβληματισμό έχω μόνο…

Αντί να ψάχνουμε από πού ξεκίνησε ο κόσμος μας, γιατί δεν κοιτάζουμε προς τα που οδεύει; Καλή η έρευνα, καλή η επιστήμη, αλλά στην Αφρική τα παιδιά πεινάνε. Άνθρωποι πεθαίνουν από ανίατες αρρώστιες ελπίζοντας να βρεθεί το φάρμακο που θα τους σώσει. Η θερμοκρασία του πλανήτη αυξάνει επικίνδυνα και οι πάγοι λιώνουν (με ότι αυτό συνεπάγεται...).

Κι αν ο πλανήτης μας γλιτώσει και από αυτή τη δοκιμασία (γιατί οι συνέπειες του πειράματος ενδεχομένως να είναι καταστροφικές.. εδώ θα είμαστε για να το διαπιστώσουμε –θα είμαστε;) τότε όλο και θα βρεθεί ένας τυφώνας Κατρίνα (χεχε συνονόματος!) ή έστω μια πυρκαγιά «από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία» για να τα ισοπεδώσει όλα..

*Ένα μπράβο πάντως στους Έλληνες επιστήμονες που και σε αυτό το γεγονός πρωτοστατούν έχοντας αναλάβει το κομμάτι της Κρυογενετικής και όχι μόνο. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως η χώρα μας βγάζει μεγάλα μυαλά που διαπρέπουν (κάτι θα υπάρχει στο DNA – δεν εξηγείται αλλιώς), αλλά ταυτόχρονα και μικρά μυαλά που δεν αφήνουν τα άλλα τα μεγάλα να εξελιχθούν, αν δεν μεταναστεύσουν (πάλι το DNA φταίει - ξέρω γω;) …

Δεν υπάρχουν σχόλια: